Yabancılara İkamet İzinleri

Yabancı Oturma İzni Başvurusu

Türkiye’de vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden daha uzun süre kalacak yabancıların oturma iznine başvuru yapmaları zorunludur. Yabacılar için oturma izinleri, Türkiye’de ki kalış amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin burada bir aile birleşimi yapacaksanız eğer aile ikamet iznine ya da öğrenci olarak okuma amaçlı konaklama yapacaksınız eğer öğrenci ikamet iznine başvuru yapmalısınız. Burada önemli olan hangi amaçla oturma iznine başvuru yapacağınızı net olarak belirlemelisiniz.

Oturma İzni Randevu

Oturma izni başvuruları göç idaresi müdürlüklerine öncesinde randevu alınarak yapılabilmektedir. Randevusuz başvurular kabul edilmemektedir. Oturma izni randevusu nasıl alınır sorusuna gelirsek karmaşık işlemlerle uğraşmanıza gerek kalmadan Göç idaresi randevu adlı sayfamızda bulunan başvuru formu aracılığıyla bize randevu talebinizi iletebilirsiniz. Yaşanan yoğunluk nedeni ile randevular ileri bir tarihe verildiğinden, gerekli evrakları hazırlama aşamasına geçmeden önce mutlaka randevu talep edin.

Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler

Oturma izni için gerekli evraklar, Türkiye’de ki konaklama yapacağınız zamana göre değişiklik göstermektedir. Örneğin kısa dönem konaklama mı yapacaksınız yoksa uzun dönem mi? Öncelikle bunu karar vermeniz gerekmektedir.

Yabancılar İçin Kısa Dönem Oturma İzni

Kısa dönem oturma izni almak isteyen yabancılar e ikamet sayfamızda bulunan bilgiler eşliğinde başvurularını kolayca gerçekleştirebilirler. Alacağınız hizmetin sonunda oturum başvurunuzu ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğüne sorunsuzca yapabilirsiniz. Kısa dönem oturma izinleri yasal olarak en fazla ikişer yıllık süreyle verilmektedir. Oturma izni, altı ay içinde kullanılmaya başlanmazsa geçerliliğini kaybetmektedir.

İlk Başvuru İçin İstenen Belgeler
  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
  • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  • Temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**
  • Geçerli sağlık sigortası. Aşağıdakilerden herhangi birine sahip olmanız yeterlidir:

İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair belge.

Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi.

Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge,Özel sağlık sigortası.

İlk başvuru hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Uzatma Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Oturma izni uzatma başvuruları, oturma izni süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her koşulda oturma izni süresi dolmadan önce yapılması gerekmektedir.

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin noter onaylı fotokopisi
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • Önceki oturma izni belgesinin ibrazı
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
  • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  • Temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair belge

Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi

Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yabancılar İçin Uzun Dönem Oturma İzni

Uzun dönem oturma izni almak için Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl oturma izniyle kalmış olan yabancıların aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir:

Gerekli Evraklar

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Önceki oturma izni belgesinin fotokopisi
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • Başvuru sahibinin son üç yıl içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım almadığını gösteren belge
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
  • Adli sicil kaydı
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair belge

Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi

Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge

En az bir yıl süreli özel sağlık sigortası

Uzun dönem oturma izinleri, süresiz olarak düzenlendiğinden uzatma başvurusu yapılmamaktadır. Uzun dönem oturma izni hakkında daha fazla bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.